Gastric Bypass, Politik

Det frie valg

Efter fedmeoperation

Som så mange gange før er der igen en kæmpe debat om det offentlige sygehusvæsen kontra privathospitalerne. Som en person, der selv har været “gæst” begge steder, følger jeg debatten meget tæt. Jeg vil her komme med nogle af de indtryk, jeg har fået gennem mit forløb.

Baggrund

Baggrunden for mine egne oplevelser er en gastric bypass operation, eller i daglig tale kaldet en fedmeoperation. Jeg fik foretaget operationen den 23. september 2010 på privathospitalet Mølholm efter at være henvist fra det offentlige Odense Universitetshospital.

Jeg tabte 32 kg før operationen og har nu tabt mig yderligere 22 kg, så jeg er nede på 78 kg.

Jeg er nu klar til at droppe min førtidspension og komme tilbage på arbejdsmarkedet og spare statskassen for penge, der helt sikkert kan bruges bedre.

Mine oplevelser med det offentlige Odense Universitetshospital

Jeg må desværre beklage, at mine oplevelser med det offentlige sygehusvæsen, særligt Odense Universitetshospital, har været en stor nedtur.

Fra jeg blev henvist til forundersøgelse i forbindelse med mit ønske om en gastric bypass og så til i dag, er der gået 2 år med den ene skuffelse efter den anden.

Skuffelserne går særligt på, at OUH stort set aldrig har overholdt aftaler med at de skulle indkalde mig til undersøgelser, møder osv. På trods af at jeg selv overholdt aftaler med vægtmål osv, blev min operation hele tiden forsinket, fordi OUH ikke kontaktede mig om næste punkt i forløbet. Jeg måtte hele tiden selv henvende mig, og bede dem om at indkalde mig.

Jeg kunne have fået min operation for et år siden og dermed have vendt tilbage til arbejdsmarkedet noget før og sparet statskassen for nogle penge, hvis OUH havde overholdt alle aftaler.

Her efter operationen på privathospitalet Mølholm er jeg igen overladt til OUH for opfølgning mv. Og igen skuffer de mig. Ud over at de ikke overholder reglen med, at der skal være 2 lægekonsultationer efter operationen, så overholder de heller ikke de aftaler om møder, som de selv har sendt til mig.

Jeg har i dag sendt følgende, desværre lidt hadske, mail til endokrinologiske afdeling på OUH:

den 27. oktober sender i mig 3 breve vedr. opfølgning på min gastric bypass operation, som jeg fik foretaget på Mølholm d. 23. september 2010.

I et af brevene skriver I, at I vil ringe mig op mandag den 13. december 2010 kl. 13.30 for en samtale med en sygeplejerske.

Men, næsten som forventet, har jeg endnu ikke modtaget denne telefonsamtale?

Når jeg skriver som forventet, er det jo fordi I gang på gang ikke har overtalt aftaler om indkaldelse til møder, henvisninger til privathospital osv.

Jeg har altid skulle rykke jer. I har undskyldt igen og igen, men alliigevel er der ikke sket nogen forbedring.

I overholder heller ikke de 2 lægekontroller, man skal have efter operationen. I har kun indkaldt til en lægekonsultation og den er først langt inde i det nye år.

På grund af mine oplevelser med jer i hele forløbet, bad jeg rent faktisk om at få flyttet hele opfølgningen over til Mølholm, men fik at vide, at det ikke kunne lade sig gøre, på trods af jeres manglende ageren, der gjorde at min operation blev udskudt unødvendigt.

Det må være utroligt let bare at kunne gøre som det passer en, når det ikke har nogen konsekvens, for vi er som patienter åbenbart fastlåst til jer. Mon det er helt i overensstemmelse med det frie valg?

Næste kontakt til jer er først den 2. maj 2011, men jeg har heldigvis min egen læge, der kan lave en smule kontrol. Ikke fordi jeg har problemer, men det er trygheden, jeg savner.

Må være rart at have et arbejde, hvor man bare kan gøre som det passer en uden at det får konsekvenser ….

Beklager denne mail, men I har selv bedt om den!

GO JUL OG GODT NYTÅR!!!!

Ps. da jeg snakkede med jeres diætist d. 19. nov 2010 (der dog overholdte den seneste aftale), fik jeg at vide, at man ikke kunne skrive med vedkommende på mail, hvis man havde spørgsmål. Simpelthen grotesk, når jeg den første måned efter operationen kunne skrive med Mølholms diætist uden problemer. Utroligt …

Det er ikke en af de pæneste mails jeg har sendt, men som sagt har jeg fået nok af deres nølen og manglende opfølgning. Og at en diætist ikke må svare på spørgsmål via en mail … er simpelthen bare grotesk.

Jamen hvorfor har jeg så ikke bedt om at blive henvist til et privathospital noget før i forløbet? Det har jeg også, men har fået at vide fra OUH at det ikke kunne lade sig gøre. Mon det er i overensstemmelse med det frie valg, når man tænker på at hele forløbet er blevet forsinket med over et år?

Opdateret: De har lige ringet fra OUH. Første gang de har reageret så hurtigt … Deres forklaring på det seneste manglende opkald? De havde sendt mig et brev om telefonsamtale men havde booket det som en konsultation i Odense … Understreger lige som bare min pointe. Desværre.

Mine oplevelser med privathospitalet Mølholm

For at det ikke skulle være løgn sendte OUH ikke min henvisning til privathospitalet Mølholm, da jeg endelig fik go til min operation. Jeg måtte igen rykke for at komme det næste skridt videre.

Men da først Mølholm havde fået besked om, at jeg skulle have en operation gik det utroligt hurtigt. Fra jeg mødte op hos dem første gang, til jeg havde fået min operation, gik der en måned!

På det første møde hos Mølholm fik jeg mere information på 2 timer end jeg havde fået gennem hele forløbet hos OUH. Jeg fik endda også skiftet operationstype, da det viste sig at OUH havde vejledt mig, eller mangel på samme, forkert.

Jeg snakkede direkte med lægen, der skulle foretage min operation, som stille og roligt forklarede mig, hvordan tingende hang sammen.

På selve operationsdagen blev jeg mødt af sygehusets personale som i løbet af de 24 timer, jeg var hos dem (operationen tager kun 45 min), behandlede mig som et menneske og ikke som et nummer.

Og da jeg et par uger efter operationen pludselig fik nogen store smerter, som siden viste sig ikke at have noget med operationen at gøre, kaldte Mølholm mig over og gennemtjekkede mig … igen af lægen him self. De tog den tid, det måtte tage.

Og når jeg havde spørgsmål omkring min kost mv, kunne jeg sende en mail til Mølholms diætist, som inden for 24 timer svarede mig tilbage … via mail !!!

Et par uge før operartionen bad jeg igen om at opfølgningen blev givet til Mølholm, men igen fik jeg at vide, at det ikke kunne lade sig gøre …

Afslutning

Som I nok kan læse, er der stor forskel på den måde jeg har oplevet det offentlige kontra det private.

Nogle vil skrige højt op om, at der er fordi de offentlige ikke har ressourcerne til det osv. Men det mener jeg ikke holder i det her tilfælde. Det er simpelthen planlægningen og indstillingen der har været problemet hos OUH, og det kan nok så mange penge ikke hjælpe på.

Det offentlige sygehusvæsen har brug for konkurrencen, så de kan se at tingene kan gøres anderledes for samme beløb, eller mindre. Det offentlige har også brug for privathospitalerne for at se, at patienterne er mennekser og ikke et nummer. Tankevækkende at det skulle være nødvendigt …

Som sagt er jeg nu endelig klar til at komme tilbage til arbejdsmarkedet og droppe min førtidspension. Jeg er 35 år og har været flov over at skulle være på støtten resten af mine dage.

Som tidligere uddannet kontorassistent, bankassistent og multimediedesigner håber jeg derfor, at jeg kan finde noget arbejde i den nærmeste fremtid i Esbjerg området.

Jeg er stolt over at kunne sige, at jeg er vendt tilbage til livet … på trods af modstanden fra det offentlige ;)

Skriv gerne din kommentar herunder, men lad os holde en god tone … også selv om vi ikke er enige ;)

Tags: , , , ,

About Henrik Finn Edtwodth Andersen

Assistant Store Manager - Liberal - Apple Fanboy #LivetErSkønt

4 Responses to “Det frie valg”

 1. On 25. september 2014 at 10:58 Knights And Dragons Hack responded with... #

  Hey there! Do you know if they make anny plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any tips?

 2. On 27. september 2014 at 07:06 dukan diet plan menu responded with... #

  Hi colleagues, nice article and good arguments commented at this place, I am genuinely enjoying by
  these.

 3. On 4. oktober 2014 at 09:47 interconnections responded with... #

  First off all I wnt to ssay excellent blog! I had a qick question in which I’d like to askk if
  you do not mind. I was curious too find out how you center yourself and clear your
  thoughts prior to writing. I’ve had dificulty clearing my mind in getting my ideas out there.
  I truly ddo enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are lopst just trfying
  to figure out hoow to begin. Any ideas or tips? Appreciate it!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Santé au Danemark dans La Presse: Parole de technocrate « Trop penser, ça donne un blogue… - 16. november 2011

  […] Récit d’Henrik Finn Edtwodth Andersen sur son expérience dans les deux systèmes Faites passer le message:DiggFacebookStumbleUponRedditTwitter"Aimer" ceci :"J'aime"Soyez le premier à aimer ce post. […]

Add your response