OSX Lion Mission Control

Det første døgn med OSX Lion

I går kom Apple langt om længe med OSX Lion, opfølgeren til Mac OSX Snow leopard. Jeg har nu brugt OSX Lion i næsten et døgn og jeg vil her komme med mine første indtryk og et par enkelte tips.

Hardware

Jeg har 3 Mac’s i huset.

En 20″ iMac som er min primære  computer. Det er den, jeg bruger mest i det daglige, når jeg sidder ved skrivebordet og chatter, blogger og læser den daglige dosis af Apple nyheder.

Jeg har også en 13″ MacBook Pro som bliver brugt som ekstra skærm, når den står på skrivebordet, og så bruges den ellers, når jeg skal være væk fra iMac’en i længere tid ad gangen.

Jeg har også en Mac Mini, som jeg bruger som mediaserver. Det vil sige alle mine film, tv-serier, musik og billeder ligger på denne computer og streamer så indholdet ud til de andre Mac’s, iPhone, iPad og Apple Tv.

Installation

Jeg har valgt at installere OSX Lion på min iMac og MacBook pro med det samme. Jeg afventer installation på Mac Mini indtil jeg har vurderet om iTunes mv. kører stabilt nok. Jeg vil nødig have et ustabilt mediacenter !!!

Når der kommer en ny udgave af OSX plejer jeg at lave en clean install. Ikke fordi der er noget i vejen med at lave en upgrade, det fungerer fint, men jeg har det bedst med at starte på en frisk. Og så føles det jo næsten som at have fået en ny computer.

Og med alle de forskellige cloud-løsninger, som MobileMe, Dropbox og Google, så er det ingen sag at få overført alt sit indhold til den nye friske installation.

Da det var første gang, at Apple valgte løsningen med at downloade og installere en ny version af OSX, prøvede jeg dog først lige at lave en update.

Det fungerede utroligt let og enkelt. Man køber Lion gennem Mac App Store, downloader den og kører så installationen. Jeg oplevede ikke nogen problemer undervejs.

Men som skrevet, så laver jeg altid en clean install, når der kommer nyt operativ system. Men hvad gør man så, når man ikke har nogen dvd at gøre det ud fra?

Løsningen er at lave en bootable disk (enten dvd eller usb-stik). Så behøver man heller ikke at downloade/kopiere Lion på hver maskine.

Når så selve installationen af Lion er overstået er det ganske let, at starte Mac App Store op og downloade alle sine programmer igen til maskinen.

Nemmere kan det ikke gøres

MobileMe

En af grundene til, at jeg ikke har noget problem med at lave en clean install, er min brug af skyen til at gemme det meste af mit indhold.

Jeg bruger bl.a. MobileMe fra Apple og i Snow Leopard skulle man kun indtaste sine login oplysninger et sted (MobileMe under systemindstillinger), og så blev kalender, bogmærker, kontakter mv. automatisk holdt opdateret fra computer til computer.

I OSX Lion er det lidt anderledes og ikke videre brugervenligt efter min mening. Nu skal man både indtaste oplysninger under MobileMe men også under “E-post, kontakter og kalendere” i systemindstillinger.

Hvorfor Apple har valgt at gøre det på den måde, aner jeg ikke. Men måske kan det være en midlertidig løsning indtil iCloud, erstatningen for MobileMe, bliver lanceret i efteråret.

Full screen

En af de nye ting i Lion, jeg har set mest frem til, er muligheden for at køre programmer i full screen mode. Det skal være indbygget i selve programmet, så ikke alle er klar til det endnu.

Og full screen skuffer mig ikke. Allerede nu kører jeg stort set kun bl.a. Safari og Mail i full screen. For det første giver det mere plads, bl.a. på min 13″ MacBook Pro, men for det andet fjerner det også alle forstyrrende elementer på skærmen.

Hvis man, som jeg, bruger WordPress meget og skriver mange indlæg, så er kombinationen af Lion’s full screen og den nye indbyggede full screen skrivning i WordPress alletiders.

Som sagt er det ikke alle programmer, der er klar til full screen endnu, og nogle programmer egner sig sikkert heller ikke til full screen (iChat for eksempel).

Jeg bruger bl.a. Tweetdeck til Twitter og Reeder app til Google Reader meget. Her vil full screen virkelig komme til sin ret, og jeg håber derfor meget på, at disse 2 programmer snart kommer med en update.

Magic Trackpad og gestures

Med OSX Lion er der også kommet nye gestures. Bl.a. kan man nu skifte mellem de forskellige skriveborde og full screen apps med et swipe med 3 fingre fra venstre til højre ogomvendt.

Det er nu også muligt hurtigt at få adgang til sine programmer (Launchpad) ved at knibe 4 fingre sammen på sin trackpad. Hvis man skubber de 4 fingre fra hinanden i stedet får man hurtig adgang til skrivebordet.

I det hele taget vil jeg opfordre til, at man køber en Magic Trackpad til sin iMac, hvis man installerer Lion. Jeg har i et stykke tid kun brugt en Magic Trackpad og har gemt min mus helt væk.

Dog skal det lige siges, at en af de få bugs, jeg har opdaget, har med gestures og Magic Trackpad at gøre.

Når jeg bruger min Magic Trackpad på min iMac med Lion kan markøren nogen gange hoppe helt vilkårligt hen til et andet sted på skærmen.

Fejlen er ikke til stede på min MacBook Pro, så det må være et eller andet med Magic Trackpad’en. Mon ikke der kommer en update på et tidspunkt.

Launchpad og Mission Control

Med OSX Lion er der også kommen en ny måde at have styr på og overblik over sine programmer, skriveborde og full screen apps.

Launchpad, der minder meget om homescreen på iPhone og iPad, giver et samlet overblik over alle ens programmer. Man kan samle dem i foldere og flytte rundt på dem på samme måde som i iOS. Det er ikke noget jeg selv har brugt meget her de første 24 timer og heller ikke noget, jeg tror, jeg kommer til at bruge i fremtiden.

Dog er det smart, som tidligere skrevet, at man hurtigt kan få adgang til sine programmer ved at knibe 4 fingre sammen på trackpaden.

Til gengæld bruger jeg allerede Mission Control meget. Mission Control giver dig et overblik over, hvilke skriveborde du har og hvilke full screen apps der kører. Og du kan hurtigt flytte programmer rundt mellem de forskellige skriveborde.

Jeg bruger selv Mission Control til at skifte mellem skriveborde og full screen apps ved hjælp af trackpad. Ved at skubbe 3 fingre op på trackpad’en får du adgang til Mission Control og med et klik har man valgt det program/skrivebord man vil skifte til

Jeg tror, at jo flere programmer, der kommer i full screen, jo mere vil jeg bruge Mission Control

iChat

En af de mindre ændringer, der er kommet i OSX Lion, er hvordan iChat fungerer, hvis man bruger flere forskellige chat-løsninger. Ikke en stor ændring, men hvis man som jeg bruger både iChat, Google Talk, Facebook, og i sjældne tilfælde Yahoo, så er det en befrielse.

Før ville iChat starte et nyt vindue op for hver profil. Det kunne hurtigt blive noget være roderi, og derfor brugte jeg løsningen Adium i stedet.

Nu samler iChat alle løsninger i et vindue. Det vil sige, at alle ens kontakter nu er på en samlet liste. Jeg er derfor skiftet tilbage fra Adium til iChat.

Adium havde sine bugs og jeg prøver så vidt muligt, at bruge de programmer, der nu leveres med styresystemet, for at se hvor langt man kan komme med selve grundløsningen.

Airdrop

En af de nye ting i OSX Lion er også Airdrop, der gør det muligt hurtigt at sende filer mellem 2 computere. Eller det vil sige, at det var meningen, at det skulle gøre det hurtigere og nemmere.

For at man kan sende noget mellem 2 computere skal Airdrop være åbnet på begge. Umiddelbart gør dette, at overførsler mellem 2 computere ikke er blevet hurtigere for mig.

Jeg håber det bliver muligt i fremtiden, via indstillinger, at vælge, at Airdrop atid skal være klar til modtagelse. Sikkerheden er der, for der bliver ikke overført noget, før man acceptere det.

Screensharing

Jeg har ikke koblet nogen skærm til min Mac Mini og bruger derfor skærmdeling en del. I Snow Leopard havde jeg en del problemer med reaktionstiderne og selve skærmbilledet blev til tider også en del mudret.

I OSX Lion virker det umiddelbart som om det hele fungerer bedre.

Jeg får et bedre skærmbillede, der er langt hurtigere reaktionstid og skærmdeling tager nu også brug af den nye full screen funktion i Lion.

Så nu ser det ud som om, at du sidder og arbejder direkte på den anden computer. Du har ikke længere bl.a. 2 docks forneden på skærmen, hvilket godt kunne være forvirrende.

Stabilitet og bugs

Indtil nu har jeg kun oplevet få problemer med  OSX Lion, bl.a. som skrevet med Magic Trackpad. Når man tænker på, at det er en version .0 så kører Lion stabil og hurtig.

Jeg synes begge maskiner reagerer hurtigere, men det kan selvfølgelig også skyldes, at det er nye installationer.

Men hvis man er meget afhængig af sin maskine, feks hvis man har specielle programmer og løsninger, er det måske en god ide, at vente lidt med at installere Lion indtil de første updates kommer.

Spørgsmål

Som sagt er der kun gået 24 timer siden Lion blev frigivet, og det meste af tiden har jeg brugt på installation, så det er begrænset. hvor meget jeg egentlig har fået brugt og afprøvet Lion. Dette skal derfor kun ses som et first look, og jeg vil sikkert komme med flere indtryk de næste par uger.

Men du er velkommen til at stille spørgsmål herunder og jeg vil forsøge at svare så godt som muligt på dem.

 

 

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

41 Responses to Det første døgn med OSX Lion

 1. Morten Leon 21. juli 2011 at 15:35 #

  Tak for et godt indlæg om Lion. 🙂 Jeg hentede det også i går – og har bare opdateret til Lion. Det fungerer fejlfrit på min iMac og på kærestens MacBook. Jeg er helt enig med dig om Mission Control og fullscreen muligheden – det er et plus. Jeg kommer også til at bruge Launchpad som alternativ for de programmer jeg umiddelbart har i min dock. Du mangler måske at nævne, at scroll er blevet omvendt; så der nu scrolles ligesom på iDevices ved at “skubbe” siden den vej man gerne vil have den. Det skal man da lige vænne sig til – eller hvad synes du?

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 21. juli 2011 at 15:37 #

   Hej Morten,

   Tak for din kommentar.

   Ja, det skulle jeg måske have skrevet, men tror jeg glemte det, fordi jeg allerede har vænnet mig til det 🙂

   Det er nok noget at gøre med alt den tid jeg tilbringer på iphone/iPad 🙂

 2. Mike S 22. juli 2011 at 13:19 #

  jeg har også installeret lion os x på min macbook, men er dog blevet lidt irriteret, da min server nu ikke kan connecte igennem finder :s, så jeg har ikke mulighed for at åbne mine billeder m.m gennem finder. dette finder jeg Røv træls, men håber på en opdatering ville kunne løse det inden længe.
  det andet er det miniflash program min homebanking bruger, ikke kan åbne i safari ..
  og det med modsat scroll kan du bare lave om i indstillinger, det har jeg allerede gjort,
  venligst
  en lidt frustreret bruger 🙂 .

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 22. juli 2011 at 13:27 #

   Hej Mike,

   tak for din kommentar.

   Der vil altid være nogle mindre problemer, når der kommer nyt OS. Men nogle af fejlene skyldes også, at mange udviklere ikke har taget sig sammen til at opdatere deres programmer mv, så de var klar til når Lion kom. Selv om de har haft god tid til det!

   Jeg er godt klar over man kan ændre scoll, men jeg kan godt lide den nye form, så det er ikke nødvendigt 😉

   Go weekend

 3. jens 23. juli 2011 at 10:02 #

  Jeg har lavet en update til Lion på min Macbook, og har problemer med at åbne mit mail. Mail starter med at importere alle mine mails, men stopper op og skriver at der ikke er plads i hjemmemappen. har forsøgt at fjerne de programmer olg. der ligger i hjemmemappen, men det hjælper ikke… Nogen forslag 🙂 ?

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 23. juli 2011 at 10:04 #

   Hej Jens.

   Er der generelt mangel på fri plads på din hd?

   Ellers ved jeg ikke lige hvad det kan skyldes, har ikke hørt om det før

   Forsat go weekend

 4. Lars Scheel 24. juli 2011 at 21:30 #

  Hej Henrik
  Super indlæg som jeg læste meget kærkomment. Jeg har dog et giga problem, som nu på 5. time giver mig uønskede grå hår på toppen efter jeg har sat en “løve” i min pc. Jeg kan simpelthen ikke få vores Apple tv1 til at tale med min Macbook mere. Jeg har netop fjernet Apple tv fra min pc,(for at starte forfra) med det resultat, at nu kan jeg ikke “finde” det igen i Itunes. Jeg kunne “sjovt” nok godt afspille musik fra pc ud via Apple tv… Men det var så også det. Jeg har altid haft problemer med at de kunne tale sammen på mit alm. trådløse netværk, så når jeg skulle flytte film/musik mv fra pc til Apple tv, oprettede jeg et netværk fra pc, som de så kunne overføre imellem. Men, det kan jeg heller ikke nu… Airtunes funktionen er fjernet fra “deling”
  Er du stødt på dette problem???
  Pft
  Lars

 5. Lars Scheel 24. juli 2011 at 21:54 #

  Hej igen.

  Tak for hurtig respons.

  Kan kun se, at de andre lidelsesfæller har genstartet deres produkter. Det har jeg prøvet uden held. Mit problem er nu, at jeg ikke kan finde ATV i Itunes, så jeg kan genoprette forbindelse til den. Hmmmmm.
  Derud over, kan jeg ikke finde “jakkesættet”, der skulle give mig hjælp til Lion. Det lå som ikon, men jeg sagde nej til at bruge det, da jeg trykkede på det første gang. Måske fordi klokken var 01.00 da jeg installerede Lion… Så det ville jeg læse i dag… Men jeg kan ikke finde det igen….

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 21:59 #

   hej igen,

   Kan måske være noget med at dit atv stadig står som koblet til dit gamle itunes bibliotek (hvis du har ændret noget under lion update).

   Prøv at læs det her, det kan være det hjælper dig til at finde problemet:

   http://support.apple.com/kb/TS1453

   • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:03 #

    Jeg har slettet ATV i min pc, da jeg så var så blåøjet, at jeg troede jeg kunne finde det igen. ATV har dog ikke slettet sin hukommelse endu, da den selvsagt ikke har fanget min pc igen. Men det gør den vel, så snart der kommer hul igennem igen >;o)
    Jeg har ikke ændret noget under Lion update. Jeg lod den bare stå og snurre, til den var færdig.
    Jeg tjekker lige dit link ;o)
    Jeg takker indtil videre
    Ender nok med at jeg må fange Apple i morgen pr tlf. Jeg er ny i Steve Job sekten, så jeg er ikke inde i det så meget, at jeg kan prale med det ;o)

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:00 #

   Ved ikke lige hvad du mener med jakkesæt? Mindes ikke at have set det, da jeg lavede min install med lion

   • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:05 #

    Ikonet var nede til højre i bunden. Måske nok mere et pingvin sæt med butterfly ;o) Hed noget med “assistent”

    • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:26 #

     ok, så er jeg med, det er det der hedder overførselsassistent.

     Den bruges til at overføre filer fra en gammel computer, hvis man feks har fået ny.

     Men har du ikke kun opdateret din computer, altså downloadet fra mac app store og fulgt installationen?

     Så skulle du egentlig ikke bruge assistenten til noget.

     Men tror du skal prøve at resette dit apple tv, og så se om den ikke dukker op

     • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:35 #

      Alt er nulstillet. ATV er hel tom for musik mv. Bliver populært hos børnene i morgen, når det pis… ned og de ikke kan se den film jeg har lovet dem ;o(
      Jeg kan simpelthen ikke fatte, at jeg ikke kan finde ATV på min pc i Itunes. I enheder, er der kun de sidste opdateringer fra vores Iphones, Ipad mv. Nul ATV!

     • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:37 #

      du skal som sagt ikke kun nulstille dit apple tv, du skal ind og tjekke at du i indstillingerne på dit apple tv har valgt den computer og det bibliotek der skal bruges

 6. Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:26 #

  Nu taber jeg snart resten af håret i arrigskab…. Jeg fatter bare ikke, at jeg kan afspille/streame fra pc og ud over ATV…. Dog kun lyd. Så de må have fat i hinanden på en aller anden måde.

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:28 #

   det er det der hedder airplay.

   Men prøv at resette dit apple tv (holde menu knap nede i 6 sek) og så start på ny, tror simpelthen den stadig er koblet til et andet bibliotek

  • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:34 #

   Og du er helt sikker på at du har været inde i indstillingerne på dit apple tv og vælge hvilken computer og itunes bibliotek der skal bruges?

   • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:43 #

    ;o)
    Jeps. Sidder og kigger på en fin 5 cifret kode på mit tv, jeg skal taste i pc. Kan bare ikke finde stedet, hvor den skal tastes.
    Er du frisk på en face?

    • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:47 #

     den skulle vise dit apple tv til venstre i menuen i iTunes.

     Du er på samme netværk med begge enheder? (apple tv og computer)

     Du er 100% sikkert at du har slettet den gamle computer/bibliotek på dit atv?

     Prøv at se her også:

     http://support.apple.com/kb/ts1392

     • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:55 #

      110% som Toyota vist brugte som reklame for nogle år siden. Jeg har nulstillet ATV, så den er helt tom. Har tastet kode igen, så den fanger mit netværk. Begge er på det samme. Når jeg skal vælge bibliotek viser den koden på tv skærm som skal tastes i pc.
      Der er ikke noget i venstre side i itunes. Kun mine biblioteker mv.

     • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:58 #

      ok, men har du så opdateret softwaren på apple tv’et?

    • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:48 #

     Er på vej i seng, håber du finder en løsning i aften 🙂

     • Lars Scheel 24. juli 2011 at 23:01 #

      der er inge update til Apple tv. Der har sjovt nok ikke været nogen, i det år jeg har haft den. Lidt underligt, med alle de andre updates der har været til andre divices.

    • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:51 #

     har undersøgt det lidt mere, noget tyder på at det er et generelt problem med iTunes 10, men desværre ikke fundet løsningen

     Så det kan du jo ikke rigtigt bruge til noget

     • Lars Scheel 24. juli 2011 at 22:59 #

      Det er jeg også inde på.

      Tak for Din tid og ihærdighed ;o)

      Nat nat, når Du kommer dertil.
      vh lars

    • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 22:55 #

     Sidste ting inden jeg hopper i seng:

     Du er sikker på du har lavet en reset og ikke bare nustillet?

     Fandt denne engelske forklaring:

     Updated to iTunes 10. AppleTV did show up in the “Apple TV” tab in iTunes Preferences. But did not show up in Devices list on LHS.

     Like an idiot, instead of searching forums first, clicked on the “Remove Apple TV” after selecting the unit in the “Apple TV”. The tab disappeared.

     And could not get back up, could not discover device etc.
     Tried restart of iTunes, Apple TV etc.- nothing worked.

     Just now did a factory reset on my Apple TV. It showed up in iTunes. Now “Apple TV” tab is also back in the Preferences window. Sync in progress- will take a while.

     Of course, factory reset also removed software updates from device. Will do an upgrade once sync is done.

 7. Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 23:00 #

  Ved ikke om du så det:

  ok, men har du så opdateret softwaren på apple tv’et?

  • Lars Scheel 24. juli 2011 at 23:03 #

   der er ikke nogen tilgængelig

   • Henrik Finn Edtwodth Andersen 24. juli 2011 at 23:05 #

    så har du ikke lavet en reset (holde menu inde i min. 6 sekunder)

    For efter en reset nulstiller den softwaren og så skal der være en update

    Prøv at resette den igen bare for en sikkerheds skyld

    • Lars Scheel 24. juli 2011 at 23:39 #

     skal den ikke vise et eller andet tegn på at den er blevet reset’et?

 8. Jens 30. juli 2011 at 03:11 #

  Jeg har problemer med at finde mit netværk efter at have installeret Lion på min dejlige MCP, kan du hjælpe?

 9. lene trane 17. oktober 2011 at 20:01 #

  Hej

  Jeg har det problem med Lion, at softwaren ikke er implementeret i fx. bankerne dvs. at hvis jeg skal anvende en kontakt hvor der skal anvendes e legitimation kan jeg ikke logge på fordi lion ikke anderkendes. DEt er jo et problem når man anvender de offentlige systemer!

  How to do?

  mvh
  Lene

Skriv et svar